Kontakt

AMAT
ul. Zielarska 118H/7 , Plewiska

oddział  Kościan; Mickiewicza 13/4
tel. 501191004
e-mail: biuro@amat.poznan.pl

HACAP Poznań

Zasady HACAP to Systemy Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Wdrożenie tego projektu jest konieczne we wszystkich przedsiębiorstwach działających w obrębie branży spożywczej oraz gastronomicznej. HACCP obejmuje działania mające na celu ochronę żywności, która może mieć niewłaściwy wpływ na zdrowie oraz życie ludzi spożywających ją. Ma na celu również eliminację i usuwanie niechcianych szkodników oraz gryzoni z magazynów, sklepów, kin, fabryk, linii produkcyjnych, hoteli oraz innych miejsc, w których mogą się one występować. Wdrażanie zasad HACCP odbywa się w kilku krokach, które muszą być odpowiednio przystosowane do danego obiektu i charakteru jego działania:

  • analiza zagrożeń, jakie mogą wystąpić na terenie obiektu,
  • określeniu krytycznych punktów kontroli - CCP,
  • ustalenie wartości krytycznych dla punktów CCP,
  • dokładny opis analizowania punktów CCP,
  • weryfikacja oraz korekta,
  • kontrola wewnętrzna,
  • prowadzenie dokumentacji.